Thursday, February 20, 2014

Hallvë me shije portokalli



Përbërësit për 6 veta: 
  • 200 gr sheqer, 
  • 300 gr irmik (miell gruri më i trashë dhe më i fortë se mielli i zakonshëm, në anglisht semolina, nëse nuk keni, përdorni 150 gr miell gruri dhe 150 gr miell misri), 
  • lëngun e një portokalli dhe lëkurën e grirë të tij, 
  • 350 gr qumësht, 
  • 1 lugë të madhe gjalpë, 
  • 2 lugë të vogla esencë vaniljeje, 
  • 2-3 lugë të mëdha bajame të qëruara, të prera në feta, 
  • 1 lugë të madhe kanellë për garniturë.


Përgatitja:
Në një tenxhere hedhim sheqerin, esencën e vaniljes, gjalpin, miellin, qumështin, lëngun dhe lëkurën e grirë të portokallit. I lëmë në zjarr mesatar për rreth 7 minuta dhe pastaj e trazojmë masën e krijuar me një lugë të madhe prej druri derisa të fillojë të mpikset dhe të krijohet kremi. Duhet kujdes, mos ta lëmë të mpikset shumë.
Në vazhdim hedhim bajamet e prera në feta të holla dhe pasi e trazojmë hallvën, e heqim nga zjarri. Spërkasim me ujë një formë keku dhe aty hedhim masën e hallvës. E shtypim me lugë dhe e lëmë të ftohet, derisa të marrë temperaturën e dhomës. Pastaj e vendosim në frigorifer, që të ftohet dhe të bëhet solide.
Para se ta servirim, e presim në copa dhe e spërkasim me kanellë dhe bajame.
Ky është një version krejt ndryshe nga ai i hallvës shqiptare. Provojeni dhe do tju pëlqejë.
Ju bëftë mirë!

Filled Under:

0 comments:

Post a Comment