Manaferrat mbrojnë trurin nga plakja dhe zvogëlojnë rrezikun për të humbur kujtesën, kanë zbuluar ekspertët nga shtetet e bashkuara të Amerikës.
Dredhëzat dhe boronicat përbëjnë një sasi të madhe të komponimeve bimore të polifenolit, që mbrojnë trurin. Në të vërtetë, frutat me ngjyrë portokalli, të kuqe apo të kaltër, zvogëlojnë rrezikun nga humbja e kujtesës, si dhe në të njëjtën kohë përmirëson funksionimin kognitiv të trurit, theksojnë ekspertë që ishin bazuar në studimet laboratorike që kishin zgjatur dy muaj.
“Lajmi i mirë është se komponimet natyrore që gjenden në këto fruta, perime si dhe në frutat me lëvozhgë të fortë posedojnë ndikim antioksidues, prandaj edhe mbrojnë trurin nga plakja”, thekson eksperti Shibu Pulose, i cili kishte paraqitur studimin, që e kishte botuar “Daily Telegraph”.
Ky ekspert thekson se polifenoli që gjendet në manaferra ndihmojnë qeliza të caktuara, që marrin pjesë në mbrojtjen e organizmit nga cistet helmuese, që janë përgjegjëse për plakje, humbjen e kujtesës, si dhe mbrojtjen e shëndetit mendor.
“Hulumtimi ynë tregon se polifemolet që gjenden në manaferra me të vërtetë ndihmojnë dhe mbrojnë funksionimin aktiv t trurit. Hulumtimi ynë është i pari që tregon efektin pozitiv të konsumimit të manaferrave”, thotë eksperti Pulose.
0 comments:
Post a Comment